Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

“Κάθε μέρα εργαζόμαστε σκληρά για να πάμε το Δήμο Δράμας ακόμη πιο ψηλά”. Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου Δράμας, Γιώργου Παπαδόπουλου.

 


 


Ο Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με θέμα τα πεπραγμένα των 100 πρώτων ημερών διοίκησης της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε τομέα διοίκησης, επισημαίνοντας τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει και τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί.

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν στον Διοικητικό Τομέα και στη διαχείριση του Δήμου, ενισχύθηκε η επικοινωνία με τους πολίτες και δρομολογήθηκαν ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υπηρεσιών....

 

Έγινε ενημέρωση για την έναρξη προληπτικών προγραμμάτων υγείας καθώς και την  ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων για τις ευάλωτες ομάδες δημοτών.

Στον τομέα των οικονομικών  ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην απόφαση για διακανονισμό των οφειλών στη ΔΕΥΑΔ χωρίς την υποχρέωση προκαταβολής.

 Σχετικά με  την καθαριότητας του Δήμου Δράμας, τόνισε τις ελλείψεις σε ανθρώπινο και τεχνολογικό εξοπλισμό και  ανέλυσε τις ενέργειες που έχουν προγραμματισθεί για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων.

Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες να συμμετέχουν στην προσπάθεια για μια πιο καθαρή Δράμα.

Για τις δημοτικές υποδομές παρουσιάσθηκαν τα σχέδια για την κατασκευή της  ανάπλασης Κραχτίδη, της ανάπλασης του αύλειου χώρου στο δημοτικό Αρκαδικού και  της ανάπλασης της 19η Μαΐου.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον Δήμαρχο στις ενέργειες σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, ενώ παρουσίασε και τον σχεδιασμό του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων.

Στον τομέα του Αθλητισμού, αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθλητικοί Σύλλογοι όσο και στα προβλήματα των Αθλητικών υποδομών που διαπιστώθηκαν κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης του Δήμου. Ανέλυσε τις βελτιώσεις και τις παρεμβάσεις που έγιναν και δήλωσε ότι η προσπάθεια για τη στήριξη του αθλητισμού είναι μόνιμη δέσμευση.

Ο Δήμαρχος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις 100 πρώτες ημέρες διοίκησης της νέας Δημοτικής Αρχής κάλεσε τους πολίτες , τους υπαλλήλους και τους Φορείς της Δράμας να συμμετέχουν όλοι με κοινό όραμα και με πνεύμα συνεργασίας  στην επανεκκίνηση της Δράμας.

Τέλος, χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του:  «Υπάρχει σχέδιο! Υπάρχει διάθεση για δουλειά! Κάθε μέρα εργαζόμαστε σκληρά  για να πάμε το Δήμο Δράμας ακόμη πιο ψηλά!»

 

 Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Δράμας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 100 ΗΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΗΣ ΑΡΧΗΣ

Είναι πραγματικά τιμή για μένα να είμαι εδώ μαζί σας, να μοιραστώ τις σκέψεις και τις δράσεις μας κατά τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής μας του Δήμου Δράμας. Σήμερα ήρθαμε εδώ για να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, αφήνοντας πίσω τα προβλήματα και τις λανθασμένες κινήσεις του παρελθόντος.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε και για τη στήριξή σας τόσο σε εμένα όσο και στην ομάδα μου, στην έναρξη αυτού του σημαντικού ταξιδιού.

 Οι πρώτες μέρες αυτής της νέας διαδρομής μας ήταν γεμάτες προκλήσεις, αλλά είδαμε και πολλές ευκαιρίες για αλλαγή και βελτίωση. Καθώς προχωράμε, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η δέσμευσή μας για την πρόοδο και την ευημερία του Δήμου μας είναι διαρκής ,μόνιμη και ακέραιη.

Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε τη διαφάνεια και τη συμμετοχή των πολιτών μας στις αποφάσεις που μας αφορούν όλους. Με συνέπεια, φιλοδοξία και αφοσίωση, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Ευχαριστώ για την παρουσία σας σήμερα και για την εμπιστοσύνη σας.

Μόνο μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή που επιθυμούμε και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, έχουμε επικεντρωθεί σε πολλούς τομείς για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών μας και θα ήθελα να σας ενημερώσω συνοπτικά για αυτά.

Πρώτον, όσον αφορά τον Διοικητικό Τομέα και τη Διαχείριση του Δήμου:

Ας εστιάσουμε για λίγο σε ένα θέμα που θεωρώ κρίσιμο για την επιτυχή λειτουργία του Δήμου μας:

Tην εσωτερική οργάνωση και τον καθορισμό των καθηκόντων στις διοικητικές υπηρεσίες και τις αντιδημαρχίες.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η διοίκησή μας έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα θέματα. Με τη χρήση σαφών διαδικασιών, διαφάνειας και ανοικτής επικοινωνίας, στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός Δήμου που είναι αποτελεσματικός, δίκαιος και ανοικτός για όλους.

Η εσωτερική οργάνωση του Δήμου αποτελεί το θεμέλιο για την αποτελεσματική και αποδοτική παροχή υπηρεσιών στους πολίτες μας.

       Έχουμε ξεκινήσει και οργανώνουμε σαφείς διαδικασίες, οριοθετημένους ρόλους και ευέλικτα συστήματα εξυπηρέτησης των πολιτών που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία και την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων μας. Ήταν απαραίτητο να καθορίσουμε ξεκάθαρα τα καθήκοντα και τις ευθύνες σε κάθε διοικητική υπηρεσία και στις αντιδημαρχίες. Κάθε υπάλληλος πρέπει να γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του και πώς συνεισφέρει στους στόχους του Δήμου μας για μια καλύτερη ζωή για όλους. Στοχεύουμε στη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των διοικητικών υπηρεσιών και των Αντιδημαρχιών, καθώς το θεωρούμε ζωτικής σημασίας. Μόνο με ένα συνεκτικό και συντονισμένο έργο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζουμε.

       Ενισχύουμε την επικοινωνία και τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις του Δήμου με την καθιέρωση της Ώρας του Δημότη.

       Επίσης, ενισχύσαμε τη διοικητική αυτονομία των τοπικών κοινοτήτων με την επαναφορά του δικαιώματος υπογραφής των Προέδρων.

Δεύτερον και όσον αφορά τα Οικονομικά μας και την Οικονομική Ανάπτυξη του Δήμου μας:

Ξεκινήσαμε από τις αρχές του Νοεμβρίου, πριν ακόμη αναλάβουμε, την καταγραφή των οικονομικών θεμάτων  με στόχο την άμεση βελτίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Δύο από τα βασικά θέματα που μας απασχόλησαν ήταν

       τα Δημοτικά τέλη

       και οι πληρωμές του Δήμου.

Δυστυχώς όσο αφορά το πρώτο  διαπιστώσαμε έλλειμα το οποίο ξεπερνούσε το 1,5 εκ ευρώ.

Ναι καλά ακούσατε …έλλειμα στα δημοτικά τέλη 1,5 εκ ευρώ. !

Αυτός είναι και ο λόγος που μας οδήγησε στην επίπονη προσπάθεια του εξορθολογισμού της σύνθεσης των Δημοτικών Τελών με μια αύξηση του 10% και με στόχο στην επόμενη χρονιά να μην οδηγηθούμε σε άλλη αύξηση.

Σχετικά με το δεύτερο το οποίο αφορούσε  τις πληρωμές του Δήμου, σας ανακοινώνω ότι πραγματικά έγινε ρεκόρ πληρωμών, ύψους περίπου 5εκ ευρώ.

       Ετοιμάσθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου χωρίς μάλιστα να υπάρχει ούτε καν προσχέδιο προϋπολογισμού από τη προηγούμενη διοίκηση.

       Δρομολογήθηκε επίσης ένα σημαντικό πρόγραμμα με στόχο τη βελτίωση της ψηφιακής διασύνδεσης και την ενίσχυση των υπηρεσιών μας.

Μέρα με την ημέρα, βελτιώνουμε την οικονομική κατάσταση του Δήμου μας! Για να υπάρχει όμως βελτίωση της οικονομικής κατάστασης απαιτείται και ο προσανατολισμός της διοίκησης να είναι και στην οικονομική ανάπτυξη των δημοτών και των επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτό

       Κάναμε σημαντικά βήματα για την τροποποίηση του κανονισμού της λαϊκής αγοράς και για τον σχεδιασμό  της επιστροφής της στην 19ης Μαΐου.

       Ενεργοποιήσαμε ξανά το τμήμα απασχόλησης Δράμας ένα τμήμα το οποίο κοιμόταν όλα αυτά τα χρόνια ,δίνοντας τη δυνατότητα στον πολίτη να έρθει ξανά στο γραφείο του Δήμου μας και να αναζητήσει βοήθεια και στήριξη στην εργασία.

Στον τομέα των κοινωνικών προγραμμάτων και των υπηρεσιών,

Επεκτείναμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε για την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Τα τελευταία χρόνια, η συνεργασία του Τμήματος Προάσπισης και Προαγωγής της Υγείας είχε αδρανήσει λόγω της συμμετοχής του Δήμου σε ευρωπαϊκά προγράμματα καρδιαγγειακού ελέγχου, χωρίς ωστόσο να διεξάγονται μετρήσεις, με αποτέλεσμα να μην καταχωρούνται στατιστικά στοιχεία στην πλατφόρμα του ΕΔΔΥΠΠΥ.

       Ξεκινήσαμε την επανεκκίνηση του προγράμματος. Ήδη, σε συνεργασία με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος για δημότες άνω των 40 ετών, περιλαμβάνοντας προληπτικούς ελέγχους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων ανακοινώνονται στους προσωπικούς γιατρούς των συμμετεχόντων. Ήδη ξεκίνησαν οι επισκέψεις να πραγματοποιούνται στην Χωριστή, την Καλλίφυτο και τη Νέα Σεβάστεια, με τον αριθμό των ελεγχόμενων να έχει ξεπεράσει τα 30 άτομα.

       Επιπλέον, έχουμε σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα για τον έλεγχο της πρώιμης ακουστικής ικανότητας, με δυνατότητα ελέγχου 50 ατόμων ανά ημέρα.

       Αντιλαμβανόμενοι την αυξανόμενη ανάγκη παροχής πρώτων βοηθειών σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής, αποφασίσαμε να εκπαιδεύσουμε τους εργαζομένους μας σε αυτό τον τομέα. Σε συνεργασία με το Παράρτημα ΕΚΑΒ Καβάλας, ξεκινήσαμε τη διοργάνωση εκπαίδευσης, με τον αριθμό των ενδιαφερομένων να έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες μας.

 

Για τους καρκινοπαθείς του Δήμου μας !

Δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα δωρεάν συνεδρίων ατομικής ή ομαδικής ψυχολογικής υποστήριξης. Γνωρίζουμε και κατανοούμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και τις συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλεί η ασθένεια. Οι συνεδρίες αυτές έχουν σκοπό να προσφέρουν υποστήριξη και ελπίδα, να αντιμετωπίσουν το φόβο, τη ντροπή και την απελπισία που μπορεί να προκύψουν.

Με σκοπό τη βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας του Γραφείου Βοήθειας Κατ' Οίκον, έχουμε αναλάβει και εδώ σημαντικές πρωτοβουλίες.

Διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι υπάρχουν ωφελούμενοι που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, χωρίς να έχουν υποβάλλει τις απαραίτητες αιτήσεις με τα αναγκαία δικαιολογητικά. Έχουμε επισημάνει αυτό το θέμα και ξεκινήσαμε την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη συλλογή των δικαιολογητικών τους.

Επιπλέον σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, αναζητούμε άτομα που χρήζουν την παροχή των υπηρεσιών «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”  για να τους εγγράψουμε ως νέα μέλη. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και ανταπόκριση στην πρωτοβουλία μας.

Με αυτά τα βήματα, προσβλέπουμε σε μια πιο αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία, που θα εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών μας.

Για την Τρίτη Ηλικία και συνειδητοποιώντας τη σημασία της ψηφιακής παρουσίας στη σύγχρονη εποχή, καθώς και την ανάγκη για εκμάθηση χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, σχεδιάσαμε και οργανώνουμε δωρεάν εκπαιδευτικά προγραμμάτων για τα μέλη του ΚΑΠΗ ΔΡΑΜΑΣ.

Θα ήθελα επίσης να σας ενημερώσω για δύο σημαντικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών και της ασφάλειας προς τους δημότες μας:

Προσελήφθη ένας οδηγός για το λεωφορείο του ΚΗ.ΦΗ και πλέον δίνεται η δυνατότητα να εξυπηρετούμε και νέα μέλη που προηγουμένως δεν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες μας, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσει τους συγγενείς τους από το βάρος της μεταφοράς. Εκφράζουμε φυσικά τις ευγνωμοσύνες μας προς την οικογένεια Μποδούρογλου για τη γενναιοδωρία της στη δωρεά του λεωφορείου και τη στήριξή της προς τον Δήμο μας.

Δεύτερον, προχωρήσαμε στην άμεση τοποθέτηση πυράντοχων θυρών σε λεβητοστάσια παιδικών σταθμών . Η ασφάλεια και το καλό των παιδιών μας είναι απόλυτη προτεραιότητα για εμάς, και αυτή η ενέργεια αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για την Καθαριότητα και το Περιβάλλον στη Δράμα μας.

Στον τομέα της Καθαριότητας η χρόνια δυστυχώς αδιαφορία και η έλλειψη προγραμματισμού είχε ως συνέπεια να αντιμετωπίζουμε σήμερα σοβαρές ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, εξοπλισμό και υποδομές.

Παρόλα αυτά εμείς βάζουμε το κεφάλι κάτω και δουλεύουμε Χ10.

Για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό, έχουμε λάβει τα παρακάτω μέτρα:

       Έχει δρομολογηθεί άμεση διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων εργατών και οδηγών, μέσω βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων συμβάσεων.

       Επίσης, έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με το Ανθρώπινο Δυναμικό για την καταγραφή των αδυναμιών και τη βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης.

       Έχει γίνει αξιολόγηση του διαθέσιμου εξοπλισμού και έχουν ληφθεί μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργικότητάς του.

       Επιπλέον, έχει ξεκινήσει μελέτη για την προμήθεια νέων κάδων και την αντικατάσταση του εξοπλισμού, με στόχο την καλύτερη διαχείριση και αποτελεσματικότητα.

       Προχωράμε στη δημιουργία ενός γραφείου ελέγχου καθαριότητας με κεντρική κονσόλα, προκειμένου να βελτιώσουμε το επίπεδο εξυπηρέτησης για την καθαριότητα

       Έχουν τροποποιηθεί τα δρομολόγια και έχει επαναφερθεί η απογευματινή αποκομιδή στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης.

       Επιπλέον, πραγματοποιείται καθημερινά η λειτουργία του σάρωθρου σε διάφορα σημεία της πόλης.

       Τέλος, εργαζόμαστε ενεργά για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση, σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου μας.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω το εξής:

Tα χρόνια προβλήματα δε λύνονται εν μια νυκτί. Και στη προσπάθεια μας για μια Καθαρή Δράμα θέλουμε τη συμμετοχή όλων των πολιτών και όλων των Φορέων.

Η αντιδημαρχία Καθαριότητας θα προχωρήσει εντός των ημέρων στην ανακοίνωση των δρομολογίων των αυτοκινήτων αποκομιδής. Παρακαλώ τους δημότες μας να αποθέτουν τα απορρίμματα λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα των δρομολόγιων και να μη τα αποθέτουν νωρίτερα. Επίσης παρακαλώ τις επιχειρήσεις εστίασης να συμβάλουν στον προγραμματισμό της απόθεσης των απορριμμάτων τους.

Μέρα με τη μέρα προσπαθούμε και θα καταφέρουμε να κάνουμε το Δήμο μας πιο καθαρό. Θέλει συνεχή δουλειά …αλλά απαιτείται και η συμμετοχή των συμπολιτών μας.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και με στόχο την προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος και των πράσινων χώρων στην πόλη μας προχωρήσαμε σε σημαντικές εργασίες, δράσεις και ενέργειες.

       Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την εκτέλεση της υπηρεσίας "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΗΠΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2024.

       Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός  για την ανάθεση εργασιών χωματουργικών και φορτοεκφόρτωσης, με στόχο τη βελτίωση της υποδομής και την αποτελεσματική διαχείριση των υλικών.

       Για την ασφάλεια των πολιτών και την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος  έγιναν κοπές , κλαδέματα και φυτεύσεις νέων  δένδρων σε οδούς και σε προαύλιου χώρους σχολείων

       Πραγματοποιήθηκαν δράσεις για την προώθηση της δασοπονίας και της δενδροφύτευσες, με τη συμμετοχή σχολείων και άλλων φορέων.

       Φυτεύτηκαν  λουλούδια σε κεντρικά παρτέρια και νησίδες, με σκοπό την αναβάθμιση του αισθητικού και οικολογικού περιβάλλοντος.

Στις περισσότερες τοπικές μας κοινότητες

       προχωρήσαμε στον καθαρισμό μπαζών

       προχωρήσαμε στη διάνοιξη των ρεμάτων που είχαν να καθαρισθούν εδώ και χρόνια.

       καθημερινά προχωράμε στους καθαρισμούς των αγροτικών δρόμων αλλά και των φρεατίων

Όπως σας ανέφερα και στην αρχή η διοίκησή μας κλήθηκε να διαχειρισθεί χρόνια και λιμνάζοντα προβλήματα σε όλους σχεδόν τους τομείς.

       Δώσαμε επίσης άμεση λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που ήταν ο καθαρισμός της Αγίας Βαρβάρας.

       Ανταποκρινόμαστε ταχύτατα και επισκευάζουμε, βλάβες που αφορούν τη ΔΕΥΑΔ.

       Καθημερινά αποκαθιστούμε τα οδοστρώματα και απομακρύνουμε μπάζα από διάφορα σημεία της πόλης.

       Προχωράμε στην εφαρμογή της μελέτης για την  υδροδότηση της πόλης από τις πηγές του Λιβαδερού

Η Δράμα μας μέρα με την ημέρα αλλάζει γίνεται πιο καθαρή, πιο πράσινη , πιο λειτουργική.

Σε έναν ακόμη τομέα στον οποίο εστιάσαμε και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα είναι ο τομέας των υποδομών του Δήμου μας.

Και ας ξεκινήσουμε από ένα μεγάλο και πολυεπίπεδο έργο για τον Δήμο μας.

Ένα έργο που στη προηγούμενη εξέλιξή είχε θετικό πρόσημο αλλά η διαχείρισή του δημιούργησε πολλά προβλήματα στη πόλη μας και στους πολίτες μας. Όπως ενημερώσαμε με Δελτίο Τύπου  έλαβε την έγκριση, προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, και μετά από απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «H Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας» 

Τώρα ξεκινά ακόμη μια κρίσιμη φάση για την υλοποίηση των επιμέρους Πράξεων της Στρατηγικής, όπου τόσο ο Δήμος όσο και το υπόλοιπο εταιρικό σχήμα θα  πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά και ορθολογικά για την πλήρη ωρίμανση των προτάσεων και την ολοκλήρωση των διαδικασιών χρηματοδότησης τους, αφού βεβαίως πρωτίστως εκδοθούν οι αντίστοιχες προσκλήσεις από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της ΑΜΘ. 

Κυρίως όμως για το σημαντικό αυτό έργο - που αφορά στην Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ανάδειξη των δημόσιων χώρων του Δημοτικού Κήπου, της Οδού Εθνικής Αμύνης και της Κεντρικής Πλατείας Δράμας - είναι να  εξασφαλίσουμε την υπολειπόμενη χρηματοδότηση, πέρα του πόσου που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι ενέργειες μας για τις δημοτικές μας υποδομές  επικεντρώθηκαν σε τρεις στρατηγικούς άξονες:

1ος  Άξονας : Η κατάθεση προτάσεων για τη χρηματοδότηση των βασικών μας υποδομών:

       Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία προτάσεων για τη δημιουργία, επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των σχολικών μας μονάδων.

2ος. Άξονας : Η εξοικονόμηση ενέργειας στα  δημόσια μας κτίρια:

       Πραγματοποιήθηκε αυτοψία σε  σχολικά κτίρια με σκοπό την ένταξή τους στην αντίστοιχη πολύ σημαντική δράση η οποία θα μειώσει το κόστος λειτουργία των σχολικών μας μονάδων καθώς και σε άλλα δημόσια κτίρια του Δήμου μας

3ος . Άξονας : Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Δράμας

       Δημιουργήθηκε η βάση δεδομένων για το κτιριακό απόθεμα του Δήμου

       Έγιναν λεπτομερείς αποτυπώσεις

       Δημιουργήθηκαν φάκελοι για κάθε ακίνητο μας

       Καταγράφηκαν οι ανάγκες προκειμένου να γίνουν οι σχετικές παρεμβάσεις σύμφωνα πάντα με τον προϋπολογισμός μας και τις διεκδικούμενες χρηματοδοτήσεις από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αξίζει να προσθέσουμε εδώ ότι:

       Εκπονήθηκαν 5 πέντε μελέτες πυρασφάλειας για σχολεία του Δήμου μας  που δυστυχώς δεν υπήρχαν.

Για την ασφάλεια των παιδιών μας στις παιδικές χαρές!

       Διαπιστώσαμε ότι οι μισές παιδικές χαρές της Δράμας δεν διέθεταν πιστοποιητικά λειτουργίας . Ήδη από το  πρώτο τρίμηνο ξεκινήσαμε τη διαδικασία της τακτοποίησης των παιδικών χαρών προκειμένου να αποκτήσουν οι παιδικές μας χαρές πιστοποιητικό λειτουργίας. Με τις ενέργειες μας, πήραν πιστοποιητικό  άλλες τρεις με προοπτική μέχρι τέλος του έτους να έχουν λάβει πιστοποίηση όλες οι παιδικές χαρές του Δήμου μας

       Επανατοποθετήσαμε καινούργια παιχνίδια με μεγαλύτερη ασφάλεια και έχουμε θέσει ως στόχο μέσα στο 2024 να αλλαχθούν όλα τα προβληματικά δάπεδα.

Για τις τοπικές μας κοινότητες.

       Ολοκληρώσαμε τα τοπογραφικά διαγράμματα σε μη χαρακτηρισμένους αγροτικούς δρόμους με σκοπό τον χαρακτηρισμό τους ως υφιστάμενους  προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτηθούν  σε αναπτυξιακά προγράμματα ασφαλτόστρωσης.

       Προχωρήσαμε στις διαδικασίες για τη δημιουργία ΚΕΠ σε Χωριστή και Ξηροπόταμο.

       Τοποθετήσαμε μεγαφωνική εγκατάσταση στον Κ.Αγρό και

       εντάσσουμε τους κατοίκους στο Μοναστηράκι και στο Πανόραμα στις «Λευκές Περιοχές» με σκοπό την ενίσχυση της τηλεοπτικής κάλυψης.

Τέλος όσο αφορά στη συνέχιση  στρατηγική μας για τις δημοτικές μας υποδομές θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι :

1.           Ολοκληρώθηκε σχεδιαστικά η Ανάπλαση Κραχτίδη, η ανάπλαση του αύλειου χώρου στο δημοτικό Αρκαδικού, η ανάπλαση της 19η Μαΐου, ο σχεδιασμός του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων.

Σχεδιάζουμε ένα σοβαρό έργο για τη διαχείριση και τη προστασία των αδέσποτων με μια δέσμη ουσιαστικών παρεμβάσεων.

Στόχος μας η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων αλλά και η ασφάλεια των δημοτών μας.

Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2024

       Έγιναν πενήντα τρείς (53) στειρώσεις σε αδέσποτους  σκύλους, ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

       Έγινε περισυλλογή 28 αδέσποτων σκύλων

       Αντιμετωπίστηκαν  περιστατικά σε τραυματισμένα αδέσποτα

       Βελτιώθηκαν οι υποδομές στο υπάρχον κυνοκομείο

       Διανεμήθηκε σχεδόν 1 τόνος σε ζωοτροφές

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι όλες αυτές οι δράσεις σχεδιάσθηκαν , εγκρίθηκαν και υλοποιούνται κάτω από ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα και όχι στη τύχη.

Όπως είχαμε υποσχεθεί και στη προεκλογική μας περίοδο ο Αθλητισμός μας θα είναι στους βασικούς άξονες των προτεραιοτήτων μας.

Στον τομέα του αθλητισμού μέσα σε 100 ημέρες κατορθώσαμε πράγματα που παρέμειναν προβληματικά εδώ και χρόνια.

       Ανακαινίσαμε τον χώρο υποδοχής και των τουαλετών στο Δημοτικό Γυμναστήριο, ενώ καθαρίσαμε και διαμορφώσαμε αποθηκευτικούς  χώρους σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

       Απομακρύναμε μπάζα από τους αθλητικούς χώρους, προκειμένου να διασφαλιστεί η καθαριότητα και η ασφάλεια του περιβάλλοντος.

       Δρομολογήσαμε τη τοποθέτηση  καμερών ασφαλείας στους αθλητικούς χώρους με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση των βανδαλισμών.

       Τοποθετήσαμε απινιδωτή σε αθλητικό σωματείο

       Προστατευτικά στρώματα σε σχολεία με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας

       Καθαρίσαμε αθλητικές  εγκαταστάσεις  και αποκαταστήσαμε ζημιές.

       Συζητήσαμε και ακούσαμε τα προβλήματα των  αθλητικών σωματείων και διοργανώσαμε συνεργατικές δράσεις με αθλητικά σωματεία και εθελοντικές οργανώσεις.

Κάθε μέρα βάζουμε και ένα λιθαράκι  για τον Αθλητισμό μας στη Δράμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε!

Φίλες και φίλοι

Γνωρίζετε ότι μια από τις δεσμεύσεις μας ήταν η ενίσχυση και η ανάδειξη της πολιτιστική μας κληρονομιάς.

Ο πολιτισμός αποτελεί το κύριο κεφάλαιο της κοινωνικής μας κληρονομιάς, ένας θησαυρός που διαμορφώνει την ταυτότητά μας και αναδεικνύει την πολυμορφία του τόπου μας.

       Με σκοπό τη συνεργασία και την ανάπτυξη της πολιτιστικής  μας ταυτότητας, ακούσαμε και συζητήσαμε με προέδρους και μέλη πολιτιστικών συλλόγων τις ιδέες τους αλλά και τα προβλήματά τους.

       Αποκαταστήσαμε και ενισχύσαμε την φωταγώγηση του Παλιού  Δημαρχείου

       Δεχθήκαμε προσκλήσεις και συμμετείχαμε  σε διάφορες εκδηλώσεις και δρώμενα της περιοχής μας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των πολιτιστικών μας δεσμών.

Η δημιουργία μόνιμων πολιτιστικών θεσμών είναι ένας από τους κύριους στόχους μας. Θέλουμε οι εκδηλώσεις μας να γίνονται σημεία αναφοράς, να εμπλέκουν την κοινωνία και να συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου μας.

Οι πολιτιστικές μας δράσεις θα δώσουν ώθηση και στη τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας.

Για το λόγο αυτόν ξεκίνησαν να σχεδιάζονται δράσεις για την αναγνώριση, αποδοχή, οργάνωση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος του Νομού Δράμας

Συγκεκριμένα σχεδιάζουμε

       την οργάνωση και τη διαχείριση του τουριστικού μας προϊόντος καθώς και

       το επιχειρηματικό σχέδιο του Φορέα Τουριστικής Ανάπτυξης.

Επειδή όμως ήδη διαθέτουμε ένα σημαντικό τουριστικό προϊόν που θα πρέπει να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε

       ξεκινήσαμε από την ανασυγκρότηση της Ονειρούπολης. Μετά από πρωτοβουλία μας, έγινε συνάντηση και δημιουργήθηκε μια ομάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους Δήμους της Δράμας, για την ανασυγκρότηση της. 

 Στόχος μας είναι η συλλογή προτάσεων από όλους προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μοναδικό και σύγχρονο τουριστικό προϊόν που θα ενισχύσει την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Νομού.

Αγαπητοί συνδημότες

Καθώς βλέπουμε προς το μέλλον, η πορεία μας και η στρατηγική μας ως Δήμος  είναι καθοριστικής σημασίας. Αναγνωρίζουμε τον πλούτο του τόπου μας  και έχουμε θέσει στόχους που μέρα με τη μέρα θα μας οδηγήσουν μπροστά.

Στοχεύουμε στη  Κοινωνική Συμμετοχή!

Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι πολίτες μας θα αισθάνονται ενταγμένοι και να συμμετέχουν στις αποφάσεις και τις δράσεις του Δήμου μας. 

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προώθηση της διαφάνειας, την ενίσχυση της συμμετοχής και τη δημιουργία μηχανισμών που θα επιτρέπουν στους πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους.

Στοχεύουμε στην Βιώσιμη Ανάπτυξη!

Επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και αειφόρου Δήμου.

Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, τη διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος και την υιοθέτηση πρακτικών που θα μειώσουν την ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον.

Τέλος στοχεύουμε στην Τοπική  Οικονομική Ανάπτυξη!

Επενδύουμε στην οικονομική ανάπτυξη μας μέσω της δημιουργίας υποδομών, της προώθησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας.

Έτσι θα καταφέρουμε να  δημιουργήσουμε  θέσεις εργασίας, να προσελκύσουμε επενδύσεις και να ενισχύσουμε την οικονομίας μας.

Επίσης, μια από τις τελευταίες αποφάσεις που λάβαμε είναι η  διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων που χρωστάνε στη ΔΕΥΑΔ,  δίνοντας την ευκαιρία ρύθμισης του χρέους τους.

Πρακτικά , δίνουμε την ευκαιρία στους πολίτες να προβούν σε διακανονισμό δόσεων χωρίς την υποχρέωση προκαταβολής.

  Ένα μεγάλο πρόβλημα που απασχολούσε πολλούς συμπολίτες μας , τώρα πλέον το λύσαμε.

Ξεκινήσαμε την επανεκκίνηση του Δήμου Δράμας!

Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται στη καθημερινότητα μας!

Για να πετύχουμε όμως τους στρατηγικούς στόχους που έχουμε θέσει η κρισιμότερη λέξη είναι η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!

Η δύναμη της κοινής προσπάθειας μπορεί να οδηγήσει σε πραγματική και βιώσιμη αλλαγή στον Δήμο μας. Πώς θα γίνει αυτό;

Με τη συνεργασία με τους Πολίτες:

Οι πολίτες είναι ο πυρήνας και η συμμετοχή τους είναι κρίσιμη στην επίτευξη των  στόχων μας.

Ζητάμε την ανοικτή επικοινωνία και τη συνεργασία με τους πολίτες, θέλουμε να ακούμε τις ανάγκες και τις απόψεις τους.

Επίσης, με τη συνεργασία με τους Υπαλλήλους:

Οι υπάλληλοι του Δήμου μας αποτελούν το θεμέλιο της λειτουργίας μας  και η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη.

Θέλουμε και θα χτίσουμε  ένα περιβάλλον εργασίας που να στηρίζει την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανοικτή επικοινωνία, προκειμένου να αξιοποιήσουμε πλήρως τη δυναμική τους.

Και βέβαια με τη συνεργασία με άλλους Φορείς:

Μέσω της δημιουργίας σχέσεων , κοινών  στόχων και της κοινής εργασίας, μπορούμε να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και στις δράσεις μας.

Με τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μεγάλα πράγματα στον  Δήμο Δράμας

Υπάρχει σχέδιο!

Υπάρχει διάθεση για δουλειά!

Κάθε μέρα εργαζόμαστε σκληρά  για να πάμε το Δήμο Δράμας ακόμη πιο ψηλά!

Για περισσότερες και πιο αναλυτικές λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με το έργο μας και τις μελλοντικές μας ενέργειες μπορείτε να απευθύνεστε τόσο σε εμένα όσο και στις αντίστοιχες αντιδημαρχίες του Δήμου μας 

Σας ευχαριστώ