Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Την απόσπαση και όχι τοποθέτηση τρίτου εισαγγελέα στη Δράμα, μετά την λειτουργία των φυλακών Νικηφόρου, προκρίνει η κυβέρνηση-Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης σε Ερώτηση του βουλευτή Θ. Ξανθόπουλου


 

Την απόσπαση τρίτου εισαγγελικού λειτουργού στη Δράμα από άλλη έδρα, αντί της μόνιμης τοποθέτησης, επέλεξε η κυβέρνηση για να επιλύσει το πρόβλημα που δημιουργεί η λειτουργία του Σωφρονιστικού Καταστήματος στον Νικηφόρο Δράμας. Η εισαγγελία υου Αρείου Πάγου έχει γνωμοδοτήσει θετικά και αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

   Αυτό απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης στην Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ. Ξανθόπουλος, για την τοποθέτηση εισαγγελέα επόπτη στις φυλακές Νικηφόρου Δράμας. προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος που έχει αρχίσει να λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες και έχει δεχτεί τις πρώτες δεκάδες κρατουμένων, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί το προσεχές διάστημα έως την πλήρη χωρητικότητά του, δηλ. τα εξακόσια (600) άτομα....

   Αφού επικαλείται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ο υπουργός σημείωνει χαρακτηριστικά: Εντός του ως άνω αναφερόμενου θεσμικού πλαισίου και σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 274/07-02-2024 αιτήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δράμας, υποβλήθηκε το υπ’ αρ. πρωτ. 9815/13-02-2024 ερώτημά μας -σχετικά με την αναγκαιότητα απόσπασης ενός (1) εισαγγελικού λειτουργού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Δράμας- στην κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την έκδοση της, προβλεπόμενης στο άρθρο 61 του ν. 4938/2022 (Α΄ 109), αιτιολογημένης έκθεσης. Κατόπιν της υπ’ αριθμ. 4/2024 θετικής γνωμοδότησης της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, αποστείλαμε το υπ’ αριθμ. 12457/23-02-2024 ερώτημά μας προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης”.

   Παραμένει ωστόσο το ερώτημα εάν η προσωρινή απόσπαση διάρκειας ενός έτους, τρίτου εισαγγελέα από άλλη έδρα, επαρκεί για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που ανακύπτουν από την λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος της περιοχής μας με έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό κρατουμένων.