Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη τύπου για το χρόνιο πρόβλημα των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών στις περιοχές των Κοκκινογείων και της Μικρόπολης.

 


Την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 και ώρα 11.00 π.μ., ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχαήλ Μουρβετίδης και ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο της Προσοτσάνης σχετικά με το χρόνιο πρόβλημα των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κοκκινογείων κ. Ευάγγελος Μπάτσιος, η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρόπολης κ. Σουλτάνα Παπαδοπούλου και ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Ανέστης Παπαδούδης.

Ο κ. Μουρβετίδης περιέγραψε το σοβαρότατο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας 70 τουλάχιστον ανεπιτήρητων, δεσποζόμενων ιπποειδών, από το 2020 ακόμα, τα οποία προκαλούσαν σημαντικές υλικές ζημιές.....

στις καλλιέργειες της περιοχής και αποτελούσαν κίνδυνο  πρόκλησης σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων και ανέφερε πως με συντονισμένες ενέργειες σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη κ. Τοψίδη και με συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη, στάθηκε δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις της Περιφερειακής Επιτροπής της ΠΑΜΘ και να  γίνουν πράξη οι απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, όπως:

§  Σήμανση των δρόμων για την προστασία της ζωής των δημοτών και όλων των διερχόμενων στην περιοχή.

§  Μίσθωση αγροτεμαχίου για την στέγαση των ιπποειδών.

§  Επισκευή και συντήρηση της σταβλικής εγκατάστασης για να φιλοξενήσει τα άλογα

§  Μέριμνα για την  σίτιση, το πότισμα και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ιπποειδών,

§  Εξεύρεση συνεργείου περισυλλογής των ιπποειδών.

§  Μέριμνα για τη μεταβίβαση των ιπποειδών σε ιδιώτες το συντομότερο δυνατό, ώστε να μειωθεί το κόστος της όλης διαδικασίας και να λυθεί το πρόβλημα το δυνατόν γρηγορότερα.

Τόνισε πως από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής η επίλυση του προβλήματος των ιπποειδών αποτέλεσε βασική προτεραιότητα.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι τα ιπποειδή έχουν μεταβιβασθεί στο σύνολό τους, με τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών. Συγκεκριμένα, μεταβιβάστηκαν 60 ενήλικα ιπποειδή και 20 κάτω του ενός έτους στους ενδιαφερόμενους σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια, προς μεγάλη ανακούφιση των πληγέντων καλλιεργητών και εξαλείφοντας έναν θανάσιμο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς.