Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Αναστάσιος Νικολαΐδης: Ενότητα απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης για λειτουργία Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο της Δράμας

 



Ως εμπαιγμό προς τους καρκινοπαθείς της Δράμας και γενικότερα προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας χαρακτήρισε την απάντηση του Υπουργείου Υγείας σε αναφορά του για ζητήματα του Νοσοκομείου Δράμας, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νομού Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης. Συγκεκριμένα, στην απάντηση αναφέρεται πως στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας λειτουργεί «Μονάδα ημερήσιας χημειοθεραπείας, δυναμικότητας 5 κλινών στη Βραχεία Νοσηλεία για την εξυπηρέτηση των ασθενών που χρήζουν χημειοθεραπειών και την αποφυγή της ταλαιπωρίας τους με μετακίνησή τους σε νοσοκομεία άλλων νομών, προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία». Μάλιστα, η συγκεκριμένη Μονάδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, παρουσίασε τον Μάρτιο του 2024 ποσοστό κάλυψης κλινών 79%. Βέβαια, όπως είναι γνωστό ένα από τα διαχρονικά προβλήματα της Δράμας αφορά την ταλαιπωρία που υφίστανται οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους, καθώς για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες χημειοθεραπείες.....

Για την προσβλητική απάντηση του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Νικολαΐδης παραχώρησε συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Μαΐου 2024, μαζί με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου, την Πρόεδρο κ. Άρτεμις Δημητριάδου και μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας.

Ο κ. Νικολαΐδης στηλίτευσε την απάντηση του Υπουργείου Υγείας και ζήτησε ενότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα απευθύνοντας κάλεσμα προς στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας και κυρίως σε όλους τους θεσμικούς φορείς για κοινή δράση και άσκηση πίεσης έτσι ώστε να λειτουργήσει η Μονάδα Χημειοθεραπείας. «Να απαντήσουμε με δυναμικό τρόπο στον εμπαιγμό και να απαιτήσουμε την πρόσληψη των ογκολόγων που χρειάζονται και την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού. Επιτέλους με γενναιότητα από την πολιτεία θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά κίνητρα για να έρθουν γιατροί στο Νοσοκομείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο Βουλευτής του Νομού Δράμας τόνισε πως «στα ευαίσθητα θέματα της υγείας δεν πρέπει να υπάρχουν στρογγυλέματα, ναι μεν αλλά και πολύχρωμα γυαλιά. Για να πετύχουμε θα πρέπει να συνταχθούμε σε μία γραμμή. Με απόλυτο σεβασμό στη μάχη που δίνουν και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, θα πρέπει να στηρίξουμε τους καρκινοπαθείς συμπολίτες μας με πράξεις». Όπως χαρακτηριστικά, επεσήμανε: «Οι ευρωεκλογές θα τελειώσουν. Οι επισκέψεις των Υπουργών που μας θυμούνται προεκλογικά θα σταματήσουν. Το μείζον ζήτημα είναι να φτάσουμε στη λύση των προβλημάτων που απασχολούν έντονα τη Δράμα μας».

Στην τοποθέτησή της η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Βασιλείου υπογράμμισε πως «για εμάς η Υγεία δεν έχει χρώματα. Ούτε μπλε, ούτε πράσινα, ούτε κόκκινα, ούτε πορτοκαλί. Η Υγεία είναι ενιαία. Ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας για εμάς είναι ενιαίος και έτσι τον αντιμετωπίζουμε». Όπως είπε η κ. Βασιλείου, το πιο σημαντικό είναι «να επανδρωθεί το τμήμα με υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό». «Επομένως το να γράφουμε και να δίνουμε κάποιες απαντήσεις, δεν σημαίνει για εμάς τίποτα, αν όλα αυτά που γράφουν σε αυτή την απάντηση δεν τα δούμε να υπάρχουν μέσα στο Νοσοκομείο της Δράμας», πρόσθεσε η κ. Βασιλείου.

Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κ. Άρτεμις Δημητριάδου ανέφερε ότι «η Δράμα είναι ένας Νομός, ο οποίος έχει μεγάλα ποσοστά καρκινοπαθών», επισημαίνοντας πως ο σύλλογος σε όλες τις δράσεις του ζητάει τη συστράτευση των φορέων του Νομού για να λειτουργήσει το Τμήμα Χημειοθεραπείας. Μάλιστα, η κ. Δημητριάδου στάθηκε ιδιαίτερα στις μετακινήσεις που χρειάζεται να κάνουν οι καρκινοπαθείς για τις χημειοθεραπείες τους, λέγοντας: «Είναι με πολλές επιπτώσεις, οικονομικές, ψυχολογικές, σωματικές. Οι άνθρωποι πάνε και έρχονται το βράδυ. Έχουν θέματα. Αναγκάζονται την άλλη ημέρα να κατεβούν στο Διοικητήριο, να ζητήσουν για τη μετακίνησή τους τα 45-47 ευρώ, για να μπορέσουν να πάνε την επόμενη». «Δεν μπορεί όλοι οι ασθενείς, όλοι οι Δραμινοί να έχουμε πληρώσει τις εισφορές μας, είτε στην εφορία είτε στα ασφαλιστικά ταμεία, και να μην μπορούμε να περιθαλφθούμε στην πόλη μας, στο Νοσοκομείο μας», πρόσθεσε η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών.