Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Δημήτρης Κυριαζίδης: ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 


Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριο Αυγενάκη πραγματοποίησε ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Κυριαζίδης αναφορικά με αγροτικά ζητήματα που απασχολούνε τον αγροκτηνοτροφικό κόσμο του τόπου μας και ιδιαίτερα τους πατατοπαραγωγούς του Λεκανοπεδίου μας, οι οποίοι έχουνε πληγεί καίρια από τον επιβλαβή οργανισμό (μύκητα) synchytrium endobioticum, συνέπεια του οποίου έχουνε τεθεί σε καραντίνα μείζονες περιοχές προς αντιμετώπιση του φαινομένου ήδη εδώ και μία δεκαετία και πλέον.

Αποτέλεσμα τούτου είναι κυριολεκτικώς να έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της η τοπική παραγωγή και να έχει υποστεί μεγάλη ζημία το αγροτικό εισόδημα. Παρά τις αρχικές άπαξ καταβληθείσες αποζημιώσεις (2013-2014) στους πληγέντες, ουδεμία έτερη οικονομική ενίσχυση υπήρξε, αλλά ούτε και πρακτική λύση στο όλο πρόβλημα. Ως εκ τούτου....

 ο Βουλευτής επεσήμανε, ότι εν όψει της παρόδου μακρού χρόνου από την αρχική εμφάνιση του προβλήματος, απαιτείται να υπάρξει άμεσα μία συντονισμένη δράση του Υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε οι εν λόγω ανθεκτικές στον μύκητα ποικιλίες πατάτας να εισαχθούνε και να διατεθούν προς καλλιέργεια στους γεωργούς στο πλαίσιο κατάρτισης και εφαρμογής ενός προγράμματος γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων για το οποίο ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την δρομολόγηση του.

Κατά την συζήτηση ο Υπουργός γνωστοποίησε στον Βουλευτή  ότι από την προσεχή Δευτέρα (Μεγάλη Δευτέρα) θα καταβληθεί στον αγροτικό κόσμο το ποσό των 700 εκ. ευρώ για αγροτικές ενισχύσεις (συνδεδεμένες) έως από πλευράς τους έχουνε κατατεθεί σχετικά υπομνήματα.