Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Αναστάσιος Νικολαϊδης: Αλλαγές στα δύο πανεπιστημιακά τμήματα με έδρα τη Δράμα χωρίς δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης για τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων

 


Το ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα των σχεδιαζόμενων αλλαγών στα πανεπιστημιακά τμήματα με έδρα τη Δράμα ανέδειξε, μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 συζητήθηκε η ερώτησή του με θέμα «Έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον των Πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα τη Δράμα».

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Νικολαΐδης, το συγκεκριμένο ζήτημα προκαλεί...

 δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία στην τοπική κοινωνία, καθώς σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης, τα δύο τμήματα με έδρα τη Δράμα αλλάζουν ονομασία και κατ’ επέκταση και γνωστικό αντικείμενο, ενώ μεταφέρονται από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Συγκεκριμένα το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας, ενώ το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος μετονομάζεται σε Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

Ο κ. Νικολαΐδης έθεσε τα ζητήματα της αλλαγής γνωστικού αντικειμένου και της άμεσης διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δύο τμημάτων. Όπως επεσήμανε χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους, είναι βέβαιο πως τα δύο τμήματα με έδρα τη Δράμα θα οδηγηθούν σε μαρασμό, καθώς δεν θα αποτελούν ελκυστικές επιλογές για όσους αποφοιτούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, ο Βουλευτής του Ν. Δράμας ανέδειξε και το γεγονός ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας, το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. με έδρα την Ορεστιάδα παραμένει ως έχει και αλλάζει γνωστικό αντικείμενο αυτό της Δράμας, ενώ οι φοιτητές από την Ορεστιάδα έρχονται για πρακτική άσκηση στη Δράμα λόγω του δασικού της πλούτου.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Νικολαΐδης στάθηκε στην έλλειψη διαβούλευσης από πλευράς Υπουργείου με την κοινωνία της Δράμας, αλλά και με την τοπική πανεπιστημιακή κοινότητα, τους καθηγητές και τους φοιτητές των δύο τμημάτων, καθώς προχωρούν σημαντικές αλλαγές χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις τους.

Τέλος, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ζήτησε την ενδυνάμωση των τμημάτων της Δράμας, με πρόσληψη προσωπικού, προμήθεια επιστημονικού εξοπλισμού και βελτίωση των κτιριακών υποδομών, αλλά και με αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων φοιτητών μέσω της ένταξής τους σε ένα επιπλέον επιστημονικό πεδίο κατά τη διαδικασία κατάθεσης των μηχανογραφικών. «Κυρία Υπουργέ, οι αλλαγές στην Παιδεία θα πρέπει να υπηρετούν ένα συγκεκριμένο και μακρόπνοο σχεδιασμό. Με την ερώτηση αυτό ακριβώς ζητείται να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία της Δράμας. Ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός για τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα του Νομού», ανέφερε, ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Νικολαΐδης.

Στην απάντησή της, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττα Μακρή χαρακτήρισε ως εύλογο το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, προσθέτοντας πως καλώς αυτό μεταφέρεται στη Βουλή. Η κ. Μακρή ήταν ξεκάθαρη μόνο όσον αφορά το ζήτημα διατήρησης της έδρας των δύο τμημάτων στη Δράμα, λέγοντας συγκεκριμένα πως «δεν θα γίνει καμία μεταβολή και μεταφορά της έδρας, η οποία θα παραμείνει στη Δράμα». Όμως σε κανένα σημείο της τοποθέτησής της δεν μίλησε για τη διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, μετά τη μετονομασία, την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου και τη μεταφορά των δύο τμημάτων στο Δ.Π.Θ. Αρκέστηκε μόνο να παραθέσει τα όσα ισχύουν για τους αποφοίτους με το υπάρχον καθεστώς, χωρίς να δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Επίσης, η κ. Μακρή αναγνώρισε το γεγονός πως δεν υπήρξε διαβούλευση με την κοινωνία της Δράμας, αναφέροντας πως λήφθηκαν υπόψη προτάσεις της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. από το 2019 μέχρι και τον Απρίλιο του 2023, σχετικά με τη διοικητική και γεωγραφική ταύτιση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σε σχετική δήλωσή του ο Βουλευτής κ. Νικολαΐδης ανέφερε τα εξής: «Το θέμα των αλλαγών στα πανεπιστημιακά τμήματα με έδρα τη Δράμα ήρθε στην επικαιρότητα μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους εκπροσώπους της τοπικής πανεπιστημιακής κοινότητας. Κατά τη συζήτηση της ερώτησής μου έθεσα ως κυρίαρχο ζήτημα αυτό της άμεσης διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, όταν τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές ονομασίας και γνωστικού αντικειμένου των τμημάτων της Δράμας. Επιπλέον, στάθηκα και στο οξύμωρο γεγονός να διατηρείται ως έχει το Τμήμα Δασολογίας του Δ.Π.Θ. στην Ορεστιάδα και να αλλάζει ονομασία και γνωστικό αντικείμενο αυτό της Δράμας, την ώρα που οι φοιτητές από την Ορεστιάδα έρχονται για πρακτική άσκηση στη Δράμα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα θα τεθούν και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής. Ως τοπική κοινωνία θα πρέπει να λάβουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς τα τμήματα με έδρα τη Δράμα θα οδηγηθούν σε μαρασμό, εφόσον δεν υπάρξει διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους. Είναι χρέος μας, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Νομού, να αγωνιστούμε για να επιτύχουμε την ενδυνάμωση των πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα τη Δράμα. Ο τόπος μας δεν μπορεί να ανεχτεί περαιτέρω υποβάθμιση». 

 

Ακολουθούν, τα πρακτικά από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς και ο σύνδεσμος του Youtube για το βίντεο της συζήτησης. 



 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Συνεχίζουμε με την τελευταία για σήμερα ερώτηση, την πρώτη με αριθμό 1952/27-11-2023 ερώτηση του κύκλου των αναφορών – ερωτήσεων, του Βουλευτή Δράμας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κ. Αναστασίου Νικολαΐδη προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με θέμα: «Έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων με έδρα τη Δράμα».

Ορίστε, κύριε Νικολαΐδη, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ευχαριστώ, πολύ κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, πρώτα απ’ όλα θέλω να σταθώ στην απαξίωση της τοπικής κοινωνίας της Δράμας από το Υπουργείο Παιδείας, καθώς η συγκεκριμένη ερώτηση κατατέθηκε 27/11/2023 και παραμένει αναπάντητη για χρονικό διάστημα περίπου δυόμιση μηνών.

Δεύτερον, οι εξελίξεις δικαιώνουν την κατάθεση της συγκεκριμένης ερώτησης, λόγω της ανησυχίας που υπήρχε στην τοπική κοινωνία και στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Δράμας.

Ανακοινώθηκε, λοιπόν, από τον κ. Πιερρακάκη πως και τα δύο Τμήματα της Δράμας αλλάζουν ονομασία και μεταφέρονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης; Το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας γίνεται Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας, ενώ το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος γίνεται Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας.

Η αρχική ανησυχία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Η απώλεια της βιοτεχνολογίας και της δασολογίας από τους τίτλους των δυο πανεπιστημιακών τμημάτων σημαίνει πως αλλάζουν και γνωστικό αντικείμενο. Μέχρι τώρα οι απόφοιτοι του Τμήματος Δασολογίας εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και απολαμβάνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του δασολόγου. Πλέον τι ακριβώς θα συμβαίνει με όσους αποφοιτούν από το συγκεκριμένο τμήμα;

Αντίστοιχα το Τμήμα της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας πλέον περιορίζεται μόνο στην αμπελουργία και στην οινολογία. Τι θα συμβεί με τους αποφοίτους που μέχρι τώρα εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και απολαμβάνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του γεωπόνου;

Τρίτον, πριν από τις όποιες αλλαγές, έγινε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία; Υπήρξαν συζητήσεις με την πανεπιστημιακή κοινότητα και των δύο τμημάτων; Ζητήθηκαν οι απόψεις των καθηγητών; Ρωτήθηκαν οι φοιτητές; Ή οι όποιες αλλαγές έγιναν στα γραφεία του Υπουργείου, μακριά από την κοινωνία της Δράμας και τις ανάγκες της;

Κυρία Υπουργέ, οι αλλαγές στην παιδεία θα πρέπει να υπηρετούν έναν συγκεκριμένο και μακρόπνοο σχεδιασμό. Με την ερώτηση αυτό ακριβώς ζητείται να πληροφορηθεί η τοπική κοινωνία της Δράμας. Ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός για τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα του νομού μου;

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Και εγώ ευχαριστώ.

Κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού): Και πάλι ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ελπίζω, κύριε συνάδελφε, με την πρωτολογία και τη δευτερολογία μου να σας δώσω επαρκείς απαντήσεις και να καθησυχάσουμε και την κοινωνία, της οποίας το ενδιαφέρον είναι εύλογο και συνεπώς και εσείς καλώς το μεταφέρατε στη Βουλή.

            Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι με πολλή προσοχή, με πολλή σύνεση και με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και μετά από συνεννόηση -γιατί και αυτό περιλαμβάνεται στην ερώτησή σας- κάνουμε τις ενέργειες του Υπουργείου μας.

Να σας πω επίσης και να το πω και δημόσια ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης είναι εξέχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία έχουν δραστηριότητα, έχουν έρευνα, έχουν επιδόσεις και αντιμετωπίζουν όλες τις εκπαιδευτικές προκλήσεις και ενισχύουν τη θέση τους όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

Σας είπα και πριν -θα το πω και τώρα πιο αναλυτικά- ότι για οποιαδήποτε αναβάθμιση ή αλλαγές γίνονται, μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας, πάντοτε είμαστε σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο και λαμβάνουμε υπόψη τις προτάσεις του.

Εν προκειμένω, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και η Σύγκλητος από το έτος 2019 με πολλές αποφάσεις -να μην τις αναφέρω, είναι στη διάθεσή σας, φαντάζομαι ότι τις ξέρετε- μέχρι και τον Απρίλιο του ‘23 μάς τις είχε γνωστοποιήσει. Εστάλη και σχετικό έγγραφο που το υπογράφει ο Πρύτανης κ. Μάρης, ο οποίος λέει ότι «όλη αυτή η πρόταση έγινε στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και της διοικητικής και γεωγραφικής ταύτισης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και διασφαλίζεται και το εθνικό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή». Εσείς το ξέρετε καλύτερα, ζείτε εκεί.

Η πρόταση η οποία εστάλη στο Υπουργείο έχει δύο σκέλη, την ενσωμάτωση του Τμήματος Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος που έχει έδρα τη Δράμα. Αυτό θα μετονομαστεί κατά την πρόταση σε Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας και θα ενταχθεί στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που εδρεύει στην Ορεστιάδα. Μη σας μπερδεύει ούτε να σας ανησυχεί το ότι εδρεύει εκεί το Γεωπονικό. Θα σας απαντήσω. Το λέω περισσότερο γι’ αυτούς που ακούν και λιγότερο για εσάς.

Δεύτερον, τη μετονομασία ή μετατροπή του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με έδρα τη Δράμα σε Τμήμα ή προπτυχιακό πρόγραμμα των σπουδών φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής ανθεκτικότητας και την ένταξή του πάλι στη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η έναρξη αυτής της εκπαιδευτικής λειτουργίας θα γίνει το ακαδημαϊκό έτος ’25-‘26 και για τα δύο τμήματα.

Ζητήσαμε στη συνέχεια, ως οφείλαμε, στις 23/10/23 τη διατύπωση γνώμης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μεταξύ των άλλων ερωτημάτων που θέσαμε ήταν και η πρόταση για την ενσωμάτωση της πρότασης αυτής που έκανε το ΔΠΘ.

Θέλω να σας πω ότι στο Διεθνές Πανεπιστήμιο λειτουργούν 9 σχολές με 33 τμήματα. Τα 2 τμήματα είναι αυτά τα οποία περιλαμβάνετε στην ερώτησή σας. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης λειτουργούν 8 σχολές με 20 τμήματα. Μην κουράζουμε το Σώμα τώρα με λεπτομέρειες. Η ΕΘΑΑΕ αντιλαμβάνεστε ότι έχει ως αποστολή να διαφυλάσσει το κύρος των ακαδημαϊκών σπουδών και σας διαβεβαιώνω ότι το κάνει με πολύ μεγάλη επάρκεια και είναι εξαιρετικός σύμβουλος για εμάς. Η ΕΘΑΑΕ, λοιπόν, εισηγήθηκε θετικά στο θέμα και ενέκρινε τη μεταφορά και την ενσωμάτωση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αυτών των τμημάτων με έδρα τη Δράμα.

Το λέμε ξεκάθαρα. Δεν  θα γίνει καμία μεταβολή και μεταφορά της έδρας, η οποία θα παραμείνει στη Δράμα. Είναι άλλο η ένταξη ή ενσωμάτωση και άλλο το πού θα λειτουργεί η έδρα. Το σκεπτικό τού να γίνει αποδεκτή η εισήγηση ήταν να επικαιροποιηθεί, να εκσυγχρονιστεί το γνωστικό αντικείμενο και να τονωθεί και να αναπτυχθεί η παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Φαντάζομαι ότι σε αυτό συμφωνείτε.

Θα ακούσατε την παρουσίαση που έκανε ο Υπουργός για το καινούργιο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει μια ειδική αντιμετώπιση για την ενίσχυσή του σε φοιτητές, σε υποδομές, σε επιστημονικό προσωπικό, σε χρηματοδότηση. Για προφανείς επιστημονικούς λόγους σας είπα και στην αρχή ότι το υποστηρίζει απολύτως με τη δράση του, με την εκπαιδευτική του δραστηριότητα, αλλά και για εθνικούς λόγους.

Θα σας πω ειδικότερα και στη δευτερολογία μου, αφού ξεκαθάρισα πρώτα ότι δεν θα γίνει μεταφορά της έδρας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.

Κύριε Νικολαΐδη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρία Υπουργέ, χαίρομαι που με επιβεβαιώνετε, γιατί απ’ ό,τι κατάλαβα δεν ερωτήθηκε η κοινωνία της Δράμας, δεν ερωτήθηκαν οι καθηγητές των σχολών, δεν ερωτήθηκαν οι φοιτητές των σχολών. Ερωτήθηκε ο Πρύτανης, απ’ ό,τι κατάλαβα. Το κακό με τον τόπο μου είναι ότι ποτέ δεν ερωτάται. Αυτό το κακό έχουμε εμείς στη Δράμα, οπότε είμαστε εδώ εμείς για να ασκήσουμε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση και να αγωνιστούμε για το καλό των συμπολιτών μας.

Θέλω να σταθώ σε δύο θέματα, ιδιαίτερα στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δύο Τμημάτων της Δράμας. Ποια θα είναι η επαγγελματική προοπτική που θα έχουν οι νέες και οι νέοι που θα αποφοιτούν από αυτά; Διότι χωρίς ξεκάθαρα επαγγελματικά δικαιώματα είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα Τμήματα θα οδηγηθούν σε μαρασμό, καθώς δεν είναι ελκυστικά για όσους αποφοιτούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, οφείλετε να ενημερώσετε την κοινωνία της Δράμας και την τοπική πανεπιστημιακή κοινότητα για το πώς σκοπεύετε να υπάρξει ενδυνάμωση αυτών των Τμημάτων. Απ’ ό,τι γνωρίζετε, «σβήνουν» οι σχολές μας. Θα γίνει η αναγκαία πρόσληψη προσωπικού, η προμήθεια επιστημονικού εξοπλισμού; Θα γίνει συντήρηση και βελτίωση των κτιριακών υποδομών;

Σας καλώ να δείτε τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Δράμας. Είστε ευπρόσδεκτη στο νομό μου. Θα δημιουργηθούν εστίες και εστιατόρια για τους φοιτητές; Δεν υπάρχουν. Ο Πρωθυπουργός προηγουμένως στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση. Σας περιμένουμε για το καλό του τόπου μας.

Τέλος, σχεδιάζεται από το Υπουργείο η ένταξη των τμημάτων της Δράμας και στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, έτσι ώστε να υπάρξει αύξηση των φοιτητών που θα τα επιλέγουν;

Κάτι τελευταίο, κυρία Υπουργέ, για να το γνωρίζετε. Οι φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα έρχονται για πρακτική άσκηση στη Δράμα λόγω του δασικού πλούτου. Εμείς αυτήν τη στιγμή τι κάνουμε; Παίρνουμε το Πανεπιστήμιο Δασολογίας και το πάμε στην Ορεστιάδα. Μιλάμε για τους ανθρώπους, τους φοιτητές που έρχονται για πρακτική στο μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Ευχαριστούμε τον κ. Νικολαΐδη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα εννέα μαθήτριες και μαθητές και έξι συνοδοί εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Ραχών Φθιώτιδας.

Η Βουλή τούς καλωσορίζει και τους εύχεται καλή πρόοδο.

(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Επειδή το είπα σε όλους, να πω και σε εσάς ότι σήμερα παρακολουθείτε μια ειδική διαδικασία που λέγεται κοινοβουλευτικός έλεγχος. Ένας Βουλευτής ερωτά και μάλιστα η δική σας Υπουργός, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, απαντά.

Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο για να απαντήσετε στον κύριο συνάδελφο.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλά κάνετε και τα εξηγείτε στους επισκέπτες μας. Σήμερα μάλιστα είχαμε την τιμητική μας. Θα αναρωτιούνται γιατί είναι άδεια η Αίθουσα. Είναι λίγο σα μονομαχία η σημερινή διαδικασία. Το λέω αυτό επειδή είμαστε λίγοι.

Κύριε συνάδελφε, θα απαντήσω και στις άλλες ερωτήσεις. Επέλεξα να επιμείνω στην αρχή και να διευκρινίσω ότι δεν θα μετακινηθεί η έδρα από τη Δράμα. Στην ένστασή σας γιατί δεν ρωτήθηκε η τοπική κοινωνία, γιατί δεν ρωτήθηκαν οι φοιτητές, θα πω ότι εμείς ακολουθούμε μια διαδικασία που αναδεικνύει την επιστημονική αναγκαιότητα λειτουργίας ενός τμήματος σε μια περιοχή. Δυστυχώς, υπήρξε κάποια εποχή η αντίληψη «κάθε πόλη και σχολή». Θέλουμε οι σχολές να είναι βιώσιμες, να τιμούν την περιοχή στην οποία βρίσκονται και οι φοιτητές εκεί να φοιτούν και να είναι θωρακισμένοι με τις επαγγελματικές και τις επιστημονικές δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν στη συνέχεια να γίνουν ενεργοί κοινωνικά.

Εγώ πολιτεύομαι στη Μαγνησία. Εμείς έχουμε ένα Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλία που είναι σε διάφορες περιοχές. Κι εμείς κάναμε ανάλογες διεκδικήσεις κι εμείς έχουμε ανάλογες ανησυχίες. Τις καταλαβαίνω, τις συμμερίζομαι. Το ενδιαφέρον σας το επικροτώ, δεν το δαιμονοποιώ, αλλά καταλαβαίνετε ότι από την πλευρά του Υπουργείου, θεσμικός συνομιλητής είναι το Πανεπιστήμιο, η Σύγκλητος, που με επιστημονικά κριτήρια οδήγησε στην απόφαση που φαντάζομαι ότι σας ικανοποιεί.

Για τις εστίες που αναφέρατε, επειδή είναι ένα πρόγραμμα το οποίο «τρέχει», είναι 700 εκατομμύρια οι φοιτητικές εστίες. Είναι ένα πρόγραμμα που «τρέχει» και βεβαίως δεν αποκλείεται το Πανεπιστήμιο της Θράκης. 

Να απαντήσω και στις άλλες ερωτήσεις, γιατί είναι γραμμένη πολύ μεθοδικά και λεπτομερώς η ερώτησή σας. Θα σας διευκρινίσω ότι το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας ιδρύθηκε το ’19. Είναι μετεξέλιξη του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι πενταετούς διάρκειας και οι απόφοιτοί του έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, σύμφωνα με το άρθρο 131 του ν. 5039/2023. Έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, του δασολόγου και του ιχθυολόγου.

Το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ιδρύθηκε επίσης το ’19. Είναι μετεξέλιξη του πρώην Τμήματος Δασοπονίας, Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογίας, Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του πρώην ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έχει επιστημονικό πεδίο που είναι στα διεθνώς καθιερωμένα και αναγνωρισμένα επιστημονικά πεδία. Παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και σύγχρονες εξελίξεις της δασικής επιστήμης. Δομείται πάνω στον συνδυασμό γνωστικών πεδίων οικολογίας, διατήρησης βιοποικιλότητας, διαχείρισης προστασίας φυσικών πόρων και κλιματικής αλλαγής, αρχιτεκτονικής και αποκατάστασης και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κατοχυρώθηκαν με νομοθετική τροπολογία στις 29/12/2000 και μπορούν να ασκούν το επάγγελμα του γεωτεχνικού.

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις του τακτικού και του εποχικού προσωπικού γίνονται με βάση και τον πολυετή και τον ετήσιο προγραμματισμό. Η πρόβλεψη, λοιπόν, η οποία γίνεται όταν εντάσσεται ένα διδακτικό επιστημονικό προσωπικό ΔΕΠ ή το υπόλοιπο προσωπικό του ΑΕΙ σε άλλο ΑΕΙ γίνεται με τις διατάξεις που προβλέπουν την ένταξη. Τώρα οι διατάξεις που ισχύουν είναι τα άρθρα 7 και 8 του νόμου 4610/2019.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του πανεπιστημίου της Θράκης στο οποίο θα περιληφθούν τα νέα τμήματα θα σας πω ότι έχω πλήρη στοιχεία για το ΔΙΠΑΕ. Δεν νομίζω ότι έχω τον χρόνο να τα αναπτύξω αλλά θα σας τα παραδώσω αμέσως μετά για να τα γνωστοποιήσετε στους ενδιαφερόμενους και να τα έχετε στην κατοχή σας. Είναι 63 συνολικά θέσεις από το 2020 μέχρι τώρα. Σύμφωνα με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση προγραμματισμού προσλήψεων για το 2024 για το ΔΙΠΑΕ, 19 μέλη ΔΕΠ. Για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού για τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2020 άλλες 63 θέσεις για το ΔΙΠΑΕ πέραν εκείνων που προβλέπονται για το πανεπιστήμιο της Θράκης. Κατανεμήθηκαν, επίσης, 42 θέσεις εντεταλμένων διδασκόντων στο ΔΙΠΑΕ.

Στο πέμπτο ερώτημά σας για τον αριθμό των εισακτέων ανά σχολή, γίνεται σχετική εισήγηση από τη σχολή η οποία θέλει να διατηρήσει το κύρος, να είναι σε θέση να εκπαιδεύσει αυτούς τους φοιτητές, να περατώσουν τις σπουδές, επαναλαμβάνω, να είναι ανταγωνιστικοί στην οικονομία. Και αυτές οι εισηγήσεις κατατίθενται στο Υπουργείο μας και το Υπουργείο εκδίδει κάθε χρόνο τη σχετική απόφαση για τον αριθμό των φοιτητών που θεωρεί η σύγκλητος και το πανεπιστήμιο ότι μπορεί να απορροφήσει και να εκπαιδεύσει.

Στη διάθεσή σας τα έγγραφα. Τα καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ζέττα Μακρή, καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.